Vakfımıza Dair

Mehmed Âkif Ersoy Fikir ve San’at Vakfı; 1984 yılında millî şairimiz Mehmed Âkif Ersoy’un hayatı ve eserleri hakkında çalışmalar, araştırmalar yapmak ve yapılmasını sağlamak, milli şairimizin eserlerini ve hayat mücadelesini yeni nesillere duyurmak amacıyla alanında ehil on üç kişi tarafından Ankara’da kurulmuştur. Vakfın ilk dönem başkanlığını Mustafa Atıf Boyacıoğlu üstlenmiştir. Daha sonra Yavuz Bülent Bakiler bu görevi yürütmüştür. Halihazırda vakıf başkanlığı görevinde Mehmet Cemal Çiftçigüzeli bulunmaktadır.

1984 yılından beri, Mehmed Âkif’in hayatından eserlerine, ailesinden arkadaşlarına, şairliğinden düşünürlüğüne onu her açıdan ele alan vakfımız, faaliyetlerine yerel ve ülkeler ölçeğinde devam etmektedir. Vakfımızca yürütülen çalışmalar sonucunda Mehmed Âkif Ersoy’a dair önemli bir külliyat ortaya çıkmıştır. Amacımız millî şairimizi daha iyi tanımak, tanıtmak ve bu minvalde yapılan çalışmaları teşvik ederek daha nitelikli çalışmalarla herkesin ulaşabileceği, bilginin paylaşılabileceği bir platform oluşturmaktır.

Geçmiş Yıllar

Vakfımız tarafından 2008 yılından bugüne kadar özellikle Türk ve akraba toplulukların yoğun olarak yaşadıkları devletlerde, yedi adet yurtdışı projesi gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

2 - Kosova’nın Başkenti Priştina’da “Mehmet Âkif Ersoy Uluslararası Sempozyumu ve Mehmet Âkif Resimleri Sergisi” ile Pirizrende “Türk Süslemem Sanatları Sergisi” (2009)

3 - İstiklâl Marşı Şairimizin 12 yıl yaşadığı ve öğretim üyesi olarak çalıştığı Kahire Üniversitesi’nde “Türkiye - Mısır Dostluğunda Bir Köprü: Mehmet Âkif Ersoy Uluslararası Sempozyumu ve Türk Süsleme Sanatları ile Mehmet Âkif Resimleri Sergisinin yanı sıra Türk sanat ve halk müziği konserleri” (2010)

4 - Kazakistan’ın eski Başkenti Almatı’da Mesleki Kariyer ve Yabancı Diler Üniversitesi’nde  “Türk Dünyasını Aydınlatanlar; Mehmet Âkif Ersoy ve Ahmet Baytursunoğlu Uluslararası Almatı Sempozyumu ve Türk Süsleme Sanatları Sergisi” (2011)

5 - Bosna-Hersek’in Başkenti Saraybosna’da “Balkan Kökenli Bir Sanatçı; Mehmet Âkif Ersoy Uluslararası Sempozyumu” (2012)

6 - Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de Kafkas Üniversitesi ile “Türk Dünyasını Aydınlatanlar: Mehmet Âkif Ersoy, Hüseyin Cavit Uluslararası Sempozyumu ve Resim Sergisi ile Türk Süsleme Sanatları Sergisi,” (2013)

7 - Tataristan’ın başkenti Kazan’da Rusya’nın ikinci büyük üniversitesi olan Kazan Federal Üniversitesi ile “Türk Dünyasını Aydınlatanlar; Mehmet Âkif Ersoy – Abdullah Tokay Uluslararası Kazan Sempozyumu ile Kitab ve Resim Sergisi” (2014)

Ayrıca üçü İstanbul’da, ve biri de Balıkesir’de olmak üzere toplam beş milletlerarası sempozyum da yurt içinde gerçekleştirilmiştir.

- Mehmet Âkif'in Balıkesir'e Gelişinin 91. Yıldönümü Anısına, Balıkesir Uluslararası Mehmet Âkif Ersoy Sempozyumu.  (2011)

- Mehmed Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşı Sempozyumu. İstanbul (2012)

- Türk Dünyasını Aydınlatanlar Uluslararası Sempozyumu. İstanbul (2012)

- İslâm Coğrafyasını Aydınlatanlar Uluslararası Sempozyumu. İstanbul (2013)