Ahmet Yekta Madran

Müderris Yekta Bey’in oğlu olarak 1885 yılında Kırkağaç’ta doğan Ahmet Yekta Bey, ibtidaî mektebinin ardından İzmir Sanat Mektebi’nde öğrenim gördü. Klarneti okulun bando takımında öğrenen Ahmet Yekta Bey, kısa zamanda musiki bilgisini geliştirdi. 1904 yılında mezun olduktan sonra Edirne’de bando öğretmeni olarak askeri yaparken kaza sonucu bir gözünü kaybetti.

1906 yılında gönderildiği Kıbrıs’ta iki yıl öğretmenlik yapan Ahmet Yekta Bey, 1908 yılında Meşrutiyet’in ilanı üzerine İstanbul’a döndü. Burada, Muzıka-i Hümayun’a klarnet sanatçısı olarak girdi. Bir süre sonra Mısır’a gönderildi. Orada bir Alman orkestra heyetinde solist olarak katıldı ve üç yıl dünyanın çeşitli ülkelerinde konserler verdi. Cumhuriyet’in ilanından sonra Ankara’da Riyaset-i Cumhur orkestrasında şef oldu. 1926 yılında itibaren çeşitli okullarda musiki öğretmenliği yaptı. 1950 yılında İzmir’de vefat eden Ahmet Yekta Bey, geride içlerinde okul şarkıları ve marşlar da bulunan çok sayıda eser bıraktı. Son eseri, ölümünden sonra çalınmak üzere bestelediği ölüm marşıydı. Bestecinin bilinen marşlarından bazıları İzmir Yollarında, Bayrak Marşı, Demokrat Parti Marşı, Akıncılar Marşı ve Okul Marşı’dır.